Nasıl Schengen vizesi alınır?

Türkiye'den vize istemeyen ülkeler dışında, Schengen veya gidilecek ülkeden vize almak gerekir. Schengen vizesi Avrupa ülkelerinde geçerlidir. Bir Avrupa ülkesine gidecekseniz, nasıl vize alınacağını basitçe anlatalım. 


1) Öncelikle konsoloslukların bir kısmı vize hizmetleri şirketleriyle başvuru alıyor. Örneğin, Yunanistan Kosmos şirketi aracılığı ile, İtalya iData şirketi ile, Fransa VFS Global aracılığı ile başvuruları alıyor. Bu şirketlerden randevu almak gerekiyor.

2) Randevu aldıktan sonra bu şirketlerin başvuru evrakları sayfasından gerekli evrakları toplamak gerekiyor.



Genellikle istenen belgeler:

-3 ay daha geçerli bir pasaport ve fotokopileri
-Başvuru formu: Yunanistan online olarak doldurtuyor, ancak genelinde çıktı alıp doldurmak gerekiyor. Kimlik bilgileri, kalınacak gün&yer ile ilgili bilgiler, çoklu giriş-tekli giriş bilgisi (multiple entry- single entry) vs. isteniyor.
Birden çok Avrupa ülkesine gidilecekse, multiple entry seçilmeli.
-Banka hesap ekstreleri: Bunu hesabınızın bulunduğu bankanın bir şubesine gidip, müşteri temsilcisinden alınabilir.
-Sigorta: Bu belgeyi çoğu sigorta şirketi veriyor, gideceğiniz ülke ve kalış süresine göre tutar belirliyorlar. Fiyat yaklaşık 20tl'den başlayıp kalacağınız süreye göre artıyor.
-Fotoğraf: Biyometrik vize fotoğrafı olması gerekiyor, fotoğrafçılar genelde biliyor.
-Vize ücreti: En hüzünlü kısım, çok para istiyorlar yahu:( Bu ücreti vize hizmetleri şirketine gittiğinizde ödüyorsunuz. Genelde nakit alıyorlar.
-Konaklama ve uçak rezervasyonları: Booking.com'dan rezervasyonu yaptırıp, uçak rezervasyonu da yaptırdınız mı tamamdır.

-Çalışanlar için şirket yetkilisinden bir evrak imzalaması bekleniyor, kişinin geri döneceğine dair bir dilekçe. Maaş bordroları, SGK  işe giriş bildirgesi, Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi;Vergi levhası kopyası;İmza sirküleri kopyası;Son 3 aya ait Faaliyet Belge gibi evraklar şirketten alınıyor. SGK hizmet dökümünü e-devletten alınabilir.
-Mal, mülk varsa gösterilebilir.

3) Evraklar toparlandıktan sonra, randevu saatinde vize hizmetleri şirketine gidilir ve gişe numarası alınır. Sonra vize ücreti vezneye yatırılıp, sıra gelince evraklar teslim edilir. Pasaport vize şirketinie gidilip alınamayacaksa, kargo da yapılabiliyor. Bunun için ekstra ücret ödeniyor ve kargo adresinizi yetkiliye veriyorsunuz.

Genellikle 1 hafta içerisinde başvurular netleşiyor. Ve kargo istenildiyse adrese gönderiliyor.

Vizenin geçerlilik tarihi genelde konaklama süresine göre veriliyor. Ancak, sonrasında tekrar bir Avrupa planınız varsa, konaklama ve uçak rezervasyonlarınızı yapın ve başvurunuza ekleyin, vize süresinin o geziyi de kapsaması talebi ile bir dilekçe yazın. Böylelikle daha uzun süreli Schengen vizesi alma şansınız var.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atina'da gezilecek yerler

50TL'yle Istanbul'da bir gun..